
W Świetlicy Wiejskiej w Biechówku w przeddzień Mikołajek, miały miejsce warsztaty poświęcone świątecznym tradycjom kulinarnym. Na spotkanie przybyło około trzydziestu członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z Biechówka, Gródka, Wer i Krakówka. Na zaproszenie przewodniczącej KGW Biechówko, Joanny Leszczyńskiej, warsztaty poprowadziła Magdalena Potulska, z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu. W programie było przygotowanie świątecznych dań. Panie podzieliły się na grupy i każda przygotowywała inne danie. Do wykonania były pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie (ukraińskie), krokiety z dwoma rodzajami nadzienia, zupa grzybowa, sałatka śledziowa, oraz ciasto o dość zabawnej nazwie „wiewiórka”. Natomiast jeden z zespołów miał za zadanie, przygotowanie i nakrycie stołu. Mimo, że część kobiet się nie znała się, w kilka chwil zapanował radosny rozgardiasz i atmosfera pełna pozytywnej energii. Podczas warsztatów była okazja do wymiany doświadczeń. Nauczenia się innego sposobu lepienia pierogów, a także podpatrzenia, różnych kulinarnych niuansów. Kiedy wszystkie potrawy były gotowe, uczestniczki zasiadły do pięknie nakrytego stołu. Spotkanie było również okazją do wspólnego spotkania się i nawiązania kolejnych kontaktów do współpracy.




