
10 Lutego przypada Światowy Dzień Kociewia. Z tej dzięki bardzo dobrej współpracy z Joanną Leszczyńską, przewodniczącą KGW Biechówko zostały zorganizowane warsztaty kulinarne z kuchni Kociewskiej. Wzięło w nich udział aż osiemnaście Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu świeckiego.
W pierwszej części spotkania uczestniczył Marian Krywald, wójt gminy Drzycim, oraz Przemysław Ossowski, kierownik PZDR.
Gościem honorowym spotkania była Pani Profesor Maria Pająkowska-Kenski, wielki autorytet i ambasadorka Kociewia. Swoją obecnością warsztaty uświetniła również Pani Krystyna Gierszewska, specjalistka od fefernusek (tradycyjnych piernikowych ciasteczek) i bombonów z dekla (cukierków), a także autorka książek kulinarnych, które można było nabyć podczas spotkania. Rozpoczęło się ono od wysłuchania hymnu Kociewskiego.
Na sali w Biechówku miało miejsce wyjątkowe wydarzenie. Dzięki inicjatywie jednej z mieszkanek gminy Świecie, Fabryka Fajansu we Włocławku, dała się namówić stworzyła pierwszą w Polsce, ręcznie malowaną porcelanę inspirowaną haftem Kociewskim. Podczas spotkania miała miejsce prezentacja tylko przykładowych elementów Kociewskiej porcelany. Fabryka deklaruj, że będzie można zakupić wszystkie inne kształty i naczynia, które wchodzą w składa bogatego wzornika Fabryki.
Po części oficjalnej, w atmosferze radosnego rozgardiaszu blisko siedemdziesiąt kobiet przygotowywało potrawy charakterystyczne dla tego regionu. Przy okazji poznały ich nazewnictwo gwarowe oraz specyfikę potraw. Do charakterystycznych dla naszego regionu należy, zupa brukwianka na gęsinie, szandar (babka ziemiaczana) pieczony z boczkiem, grochowinki ( chruściki), zylc (galeretka wieprzowa),a także karbonada (kotlety schabowego) czy placki kartoflane, oraz kartofle gotowane w łupinach podawane ze śledziem i śmietanie. Na stołach gościł też tradycyjny i chleb i smalcem i skrzeczkami (skwarkami). Oczywiście nie mogło zabraknąć słynnych ruchanek z fjutem z maślanki. Jednak największym wyzwaniem było odpowiednie przygotowanie wspominanych już fefernusek i bombonów. a szczęście dzięki obecności pani Krysi Gierszewskiej udało się dania przygotować w należyty sposób. Zadaniem jednego z zespołów było przygotowaniem stołu biesiadnego. Dzięki temu, kiedy wszystkie potrawy były przygotowanie, uczestnicy zasiedli do pięknie nakrytego stołu. Podczas degustacji był czas na wymianę doświadczeń i rozmowy. Na zakończenie spotkania już padły deklaracje ze strony uczestniczek, że za rok bardzo chętnie spotkają się na II Warsztatach Kulinarnych Potraw Kociewskich. Okazało się, że wiele potraw, choć tradycyjne znane są tylko ze słyszenia, a i to nie zawsze. Obecnie potrawy bardzo rzadko goszczą na stołach w naszych domach, a okazało się, że zwykle są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Wyjątkowej oprawy spotkaniu dodawał fakt, że większość uczestniczek była ubrana w stroje regionalne lub nawiązujące kolorystyką czy motywami do stylistyki Kociewia. Organizatorem i pomysłodawcą spotkania była Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.




